Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Rostislav je pátek 19.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Slovník českých autorů knih pro chlapce

Nakladatelství Ostrov vydalo nedávno unikátní knihu. Tomáš Studenovský a Josef Bláha dali díky mravenčí práci dohromady slovník českých autorů knih pro chlapce.

     Je to asi měsíc, co vydalo nakladatelství Ostrov tuto zajímavou publikaci. Obsahuje unikátní údaje o českých autorech píšících četbu zejména pro chlapce. Jeho autoři mají k dané problematice opravdu kladný vztah a shánění všech potřebných údajů je stálo hodně mravenčí práce.
     Josef Bláha je též známý pod přezdívkou Řešetlák. Je to dlouholetý vedoucí, který prošel Junákem a Klubem českých turistů. V současné době je členem Sdružení klubů správných kamarádů ČR, kde je členem 3. střediska v Žatci, v němž působí jako patron klubu. Toto středisko je zaměřeno na "indiánštinu". Řešetlák je ve svém okolí znám i jako autor mnoha celotáborových her, které postupně vydával ORIN, Česká tábornická unie a posléze nakladatelství Mravenec. Řešetlák bydlí v Praze, je velkým sběratelem. Prošel též oddílem Jaroslava Foglara. Jeho články můžete najít v různých časopisech počínaje Tomíkem, který vydává Asociace turistických oddílů mládeže a konče Wampumem.
     Tomáš Studenovský má přezdívku Medvěd. Převzal 3. středisko po Pavlovi Kvapilovi Delfínovi v době, kdy Delfín byl na vojně. Od té doby mu středisko zůstalo a spolu s Řešetlákem jej úspěšně vedou. Současně jsou též oddílem Junáka.
     Publikaci mohu vřele doporučit jak dětem tak všem, kdo mají co s dětmi společného. Děti zde mohou najít typy na zajímavé knihy, které stojí za přečtení. Nejenom, že je zde například úplné dílo Jaroslava Foglara, ale jsou zde i autoři kteří psali pro děti jen okrajově.
     Druhým velikánem této knihy je všem jistě dobře známý Miloš Zapletal. Jeho sbírky her zná snad každý. Zapletal ale psal i povídkové knihy, z nichž nejznámější jsou asi Sedmička a Ostrov přátelství. Tento autor je zpracován velice pečlivě, našel jsem tu i jeho poměrně málo známé publikace, které vydal třeba v roce 1982 pro Pionýrskou organizaci.
     Mohl bych citovat další autory. Snad zmíním ještě pár hodně známých jmen jako např. Jaroslav Hašek (Veselé povídky, Terciánská vzpoura a jiné povídky, Útrapy vychovatele a Školní výlet), Alois Jirásek (Z Čech až na konec světa a Staré pověsti české), Ondřej Neff (Holky se perou jinak, Klukoviny a tátoviny, A včely se vyrojily, Čarodějův učeň, Šídlo v pytli), Zdeněk Svěrák (Obecná škola), Vlastislav Toman (Příchod bohů, Trampoty s kapitánem, Objevení Sluneční země - jinak též dlouholetý šéfredaktor časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců). Toto je jen namátkový výčet autorů, kteří zde jsou uvedeni.
     Vydání této knihy je od nakladatelství Ostrov velice šlechetné, neboť nejde o typ knihy, na které by nakladatelství vydělalo. Nakladatel Jiří Stegbauer však fandí dětem a proto tuto knihu vydal i za cenu, že ji částečně sponzoruje. Knihu je možno získat za 249,-- Kč. Napsat si o ni můžete na Agenturu Ostrov, P.O.Box 32, 160 41 Praha 6. Je to kniha, která si určitě zaslouží vaši pozornost.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 24.06.2000
  • Článek zařazen do: Literatura
  • Počet komentářů ke článku: 1
  • Článek si přečetlo 4947 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha