Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marcela je sobota 20.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Turistická výzbroj VIII

Náš cyklus končí. Na závěr jsme si nechali novinky v oblečení, takže jde vlastně o turistickou výstroj. Doufám, že nám tuto nepřesnost odpustíte. Vznikla tím, že tyto články jsou citací ze skripta vydaného SKSK ČR a novinky z výzbroje i výstroje jsou ve skriptu zařazeny na konci kapitoly.

     Vnější oblečení pro pobyt v přírodě
     Pro výběr vhodného oblečení je důležité vybrat správnou velikost, ujasnit si, co od výrobku očekáváme za vynaložené finanční prostředky. Bunda by se měla pohodlně obléknout přes dva svetry. Dolní okraj dosahuje až do půli stehen a při spuštěné ruce mu rukávy sahají až ke konečkům prstů. Obecně zde platí - raději větší, než menší.
     1.Šití
     Ať je pečlivé a důkladné., nejčastěji se odtrhávají nepřesně přišité suché zipy, dolní konce dlouhých klasických zipů a rukávy v podpaží. Bundy, o nichž výrobce tvrdí, že jsou nepromokavé, musí mít přelepeny šité spoje.
     2. Střih
     Co nejméně zbytečných okras, čím méně švů, tím lépe. Pokud je na mnoha místech materiál zdvojen až ztrojen,(kapsy, vyztužená ramena a lokty), pak se to projeví na celkové prodyšnosti bundy, i kdyby samotný materiál byl vynikající. Rukávy musí být vsazeny tak, aby umožnily pohodlné vzpažení i s nasazeným batohem při dotaženém bederním pásu.
     Zapínání a stahovačky - zipy ať jsou kvalitní, ať se do nich nezachytává okolní tkanina, jezdci zipu opatřeny šňůrkou s uzlíkem usnadňují manipulaci zmrzlýma rukama v rukavicích. Zapínání bundy musí být dvojí (zip+patenty, zip+ suchý zip). Druhé zapínání umožňuje překrýt dlouhý zip, který je "studeným švem" bundy, chrání zip před mechanickým poškozením, zamrzáním a zachraňuje situaci, když zip selže. U "chytrých" bund je navíc zip překryt jakýmsi "odvodňovacím žlábkem", který zabraňuje pronikání deště a sněhu k zipu při silném bočním větru. Oboustranně rozepínací zip pomůže odvětrávat, usnadní vysoký krok a šlapání na kole.
     Pro regulaci teploty pod bundou (a odvětrávání) slouží stahovačky. Určitě by měly být na dolním okraji bundy a u krku, šikovná je i stahovačka v pase (tu může suplovat i bederní pás u batohu).Šňůrky v tunýlcích musí jít lehce protahovat a použité samosvorky musí dokonale držet.Veškeré pásky a šňůrky u krku a na kapuci by měly být zajištěny tak, aby nás nešvihaly do obličeje.
     Novodobým hitem jsou tzv. suché zipy (sucháče). Jsou praktické, ale i zde platí zásada, že všeho moc škodí. Jednoznačně praktické jsou na stahovačkách konců rukávů.
     3. Hlava bundy a rukávy
     Do této kategorie zařazujeme zejména límec a kapuci. Podle toho, jak si výrobce "vyhrál" s kapucí, můžeme poznat, jestli to s námi myslel dobře. Zdvižený límec spolu s kapucí musí vytvořit dokonalou kuklu, která ochrání krk, bradu, tváře, čelo a pochopitelně i hlavu. Kapuce musí perfektně držet i ve stokilometrovém větru na hlavě a nesmí omezovat rozhled. K tomu jsou nutné stahovačky obličejového obvodu a ve směru předozadním. Sepnutí kapuce u brady by nemělo být jen na "sucháče" (při dýchání namrzají a vítr je pak roztrhne). Límcový chomout, ať je stahovací, aby do něho nenapršelo. Vybalení kapuce, nasazení a úpravy, ať jsou zvládnutelné i za pochodu, třeba v rukavicích.
     Rukávy nesmějí omezovat pohyby paží, v podpaží mohou mít "větráčky" (krátký zip, průduchy), konce ať jsou stahovací na obvod zápěstí a velcí dobrodruzi na nich přivítají očka pro přichycení rukavic.
     4. Kapsy a podšívka
     Kapsy musí být možno uzavřít tak, aby z nich nic nevypadlo a aby do nich nenapršelo (překrytý zip). Nechtějme nosit vše po kapsách, od toho je batoh. Pokud mají kapsy sloužit také pro "odkládání rukou, pak by vstup do nich měl být ze správného směru, být dostatečně velký a přijít pod bederní pás batohu. U klasických větrovek "přes hlavu" je praktická jedna klokaní kapsa vepředu. Tisíce kapes a kapsiček, kapsy na rukávech a podobné vymyšlenosti bývají většinou nevyužity, a tedy nadbytečné.
      Podšívka ať je z materiálu, který nesníží prodyšnost bundy, ať se z ní dají vysypat případné zmrazky, vzniklé na vnitřní straně zátěru či membrány.

     Vnitřní oblečení - thermoprádlo
     Sport a aktivní pohyb v přírodě kladou velké nároky na oblečení, které přichází do styku s naším tělem. Donedávna byla nejužívanějšími materiály přírodní vlákna. Bavlněné spodní prádlo však nasákne potem a při zmenšeném výkonu, kdy tělo již neprodukuje tolik tepla,jej vlhké prádlo ochlazuje a způsobuje pocit zimy. Snižuje se tak výkonnost a zvyšuje se nebezpečí nachlazení. Některá speciálně zušlechtěná syntetická vlákna jako polyester a polypropylen umožňují výrobu moderního funkčního thermoprádla.
     1. Popis materiálu thermoprádla
     Specifické vlastnosti polyesterového vlákna společně s charakteristickou strukturou tkaniny vytvářejí jednosměrný sací a transpirační efekt. Pot nebo vlhkost jsou odváděny s povrchu těla do další vrstvy oděvu nebo do okolního prostředí. Prádlo se stává izolační vrstvou nejblíže pokožky a vytváří se tak příjemný pocit sucha a tepla
Překrytím vrstvou proti profouknutí a promočení (např. svrchním ošacením z materiálu GORE-TEX) se vytvoří na první pohled velmi slabá, ale extrémně funkční vrstva oděvu. Takto oblečení jste pak daleko pohyblivější, zefektivní se využití energie vašeho organismu, ochráníte své zdraví, jste naprosto v klidu při náhlých změnách počasí.
     2. Obecné vlastnosti thermoprádla
     Syntetické materiály dávají prádlu další kladné vlastnosti. Prádlo se velmi lehce pere a rychle schne. Je mechanicky odolnější, má delší životnost, je odolné vůči chemikáliím, vlhkosti a plísním. Nevyvolává a nezhoršuje alergie, naopak je tlumí. Ve srovnání s klasickými materiály je jednoznačně lehčí, teplejší, pružnější a pevnější. Je skladnější, snižuje počet oděvních součástí, což se projeví na objemu zavazadel a na hmotnosti vybavení (např. na horskou túru). V konečném důsledku je pak oblečení tvořené vrstvou thermoprádla a svrchníkem z GORE-TEXu i přes vyšší pořizovací cenu lacinější. Proto šetřit na prádle se rozhodně nevyplatí! Na trhu je dnes široká nabídka domácích i zahraničních značek. Dalo by se říci, že v základním principu odvodu vlhkosti od pokožky funguje prádlo od všech výrobců stejně, je však patrný rozdíl příjemnosti a schopnosti termoizolace (hřejivosti). Nic si nepřipouštíme k tělu tak blízko, jako spodní prádlo, a proto by nám mělo být vždy příjemné.
     Některé firmy, zabývající se výrobou thermoprádla, mají ve své nabídce také ponožky, které mají stejný termoizolační efekt, avšak mnohdy navíc, díky vhodně zvolené kombinaci materiálů, dosahují až několikanásobné životnosti a odolnosti proti mechanickému opotřebení. Ani sebelepší GORE-TEXové boty nebo oděv, bohužel neslouží v kombinaci s bavlnou tak, jak by měly - a vy jste pak zbytečně rozmrzelí a zklamaní ze špatně investovaných prostředků.

  • Autor: Machač Oldřich
  • Datum publikace: 12.11.2000
  • Článek zařazen do: Turistika - táboření
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 6631 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0030 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha