Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Věroslav je sobota 27.07.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Internet studio pro děti

Internet má velkou budoucnost a pro děti je velkým přínosem. Říká se, co se v mládí naučíš... Také se říká, dítě, které si hraje, nezlobí. Náš projekt je finančně soběstačný a potřebujeme na něj už jenom získat nebytový prostor ve Hvězdově ulici, který je pro náš záměr ideální. Mnoho vyhlédnutých prostorů nám "uteklo", snad konečně "vyjde" tento.

     Přístup na Internet se za poslední období velmi rozšiřuje. Nebude dlouho trvat a připojení na Intrenet by měly mít všechny školy. Některé děti už mají Internet doma, jiné se připojují z různých kroužků a některé z internet studijí, kterým se také jinak říká internetová kavárna. Internet studia jsou však pro děti přece jenom poměrně drahá, neboť nejlevnější jsou za 1,-- Kč za minutu. V Praze už několik aktivit, které se snaží zpřístupnit pro děti internet studia za zvýhodněných cenových podmínek, jsou.
     Národní informační centrum mládeže, provozuje v současné době na Senovážném náměstí Adam klub, kde mohou děti a mládež chodit na Internet pouze za symbolický poplatek. Adam klub je však hodně prodělkový a je otázka, jak dlouho bude ještě fungovat. Druhá podobná aktivita, o které jsem slyšel je v DDM v Karlíně, kde se cena za hodinu pohybuje kolem 25,-- Kč.
     Praha je veliká a proto plánujeme zprovoznění dalšího dětského internet studia. Pro účely dětského internet studia máme vyhlédnutý v současné době volný nebytový prostor ve Hvězdově ulici na Praze 4, který by byl pro uvedený účel ideální. Věříme, že zastupitelstvo Prahy 4 pochopí prospěšnost projektu a poskytne nám nebytový prostor za symbolické nájemné 200,-- Kč/m2 za rok. Prostor je umístěn v bezprostřední blízkosti stanice metra Pankrác. Je umístěn v nebytovém domě, kde nehrozí neustálé zamykání vchodových dveří v průběhu celého dne. Současně s internet studiem bude v provozu i informační centrum pro děti a mládež. Toto propojení bude ku prospěchu tomu, že Internet nebude dětem sloužit samoúčelně, ale naučí se pomocí něho vyhledávat informace, což je jedním z jeho nejdůležitějším poslání.
     Internet studio bude fungovat ve dvou režimech. Jeden bude za dotovanou cenu pro děti a mládež do 18 let a pro studenty. Zde plánujeme možnost předplaceného členství 100 hodin za 2.500,-- Kč (což je pouhých 25,-- Kč za hodinu). Při nezávazném individuelním přístupu bude cena 40,-- Kč/hod. V druhém režimu bude internet studio sloužit i dospělým a to za ceny poněkud vyšší, avšak stále ještě dosti lákavé. Při předplacení 100 hodin zde 1 hodina vyjde na 45,-- Kč. Pro individuální přístup plánujeme cenu 1,-- Kč/minutu.
     Vzhledem k tomu, že počítačové vybavení máme přislíbeno sponzorsky, budeme schopni, pokud nám bude nebytový prostor přidělen, rozjet provoz internet studia od září. Vše tedy bude záležet na OÚ Praha 4, od kterého máme pro aktivity informačního centra dětí a mládeže přislíben vyřazený nábytek. Personální provoz budou z velké části zajišťovat dobrovolníci buď zcela bezplatně nebo za symbolické odměny. Věříme, že až se provoz internet studia rozjede naplno a vstoupí v povědomí dětí, ale i dosplěých, že na jeho další provoz získáme grant, aby jsme mohli zajistit profesionální personál , doplňkové služby a co nejrozsáhlejší provozní dobu. Tu se budeme snažit udělat o sobotách a nedělích celodenní (zejména v zimě, kdy budeme očekávat zvýšený zájem) a v týdnu každé odpoledne.
     Profesionální personál, který bychom rádi časem získali, by umožnil i zřízení internetových kroužků s výukou dětí. Ty by se tu mohly naučit vyhledávat informace, tvořit vlastní web stránky a další zajímavé činnosti. Tento prostor má navíc pro nás tu výhodu, že můžeme nabídnou zajímavou a oboustranně prospěšnou spolupráci firmám, které v domě sídlí. Je možno si pronajmout rychlejší linku a na ní tyto firmy připojit, čímž získají velmi kvalitní a levné připojení na Internet a nám tato spolupráce pomůže ve snížení nákladů na provoz této linky.
     Tento projekt je navíc za těchto podmínek zcela soběstačný. Není tedy existenčně zavislý na grantech, na které se nelze nikdy spoléhat, protože jsou vždy nenárokové. Případné získání grantu v tomto případě vylepší nebo zlevní naše služby. Projekt je možno zrealizovat i při vyšším nájemném, ale tyto vynaložené náklady by byly na úkor dětí. Naše sdružení je schopno projekt dotovat prací dobrovolníků, nikoli penězi, které nemáme. Vyšší nájemné by tedy znamenalo, že bychom museli omezit počet hodin zlevněného připojení na Internet pro děti a mládež na úkor nezlevněného připojení pro dospělé. Mimo nákladů na nájem totiž budeme muset ještě hradit náklady na elektřinu, vodu a plyn (ty budou zejména v zimě vyšší, neboť prostor je vytápěn plynovými kamny).
     Doufáme, že obvodní úřad náš projekt podpoří a poskytne mám zmíněný nebytový prostor. I když určitě nabízíme nižší nájmené než ostatní zájmci, kteří chtějí prostor využívat komerčně, věříme, že jsme schopni tento finanční rozdíl naší společnosti vynahradit jinak. Říká se, že investice do vzdělání jsou k nezaplacení a vracejí se mnohonásobně. Také se říká, co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Internet má opravdu budoucnost a za pár let bude stejnou samozřejmostí jako dnes televize. Navíc tento projekt je schopen zabavit děti a poskytnout jim tak náplň volného času. Myslím si, že je nesrovnantelně užitečnější, budou-li děti sedět v našem internet studiu než, když se budou bezcílně v partách potloukat po městě a hledat si zábavu v kouření, pití alkoholu, či si dokazovat svoji odvahu šikanou, rasismem, vandalismem nebo krádežemi a nebo když budou brát drogy. Nejlepší prevencí proti těmto negativním činnostem je to, aby se děti nenudily, neboť jak známo, dítě, které si hraje, nezlobí.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 01.07.2000
  • Článek zařazen do: Komunální politika
  • Počet komentářů ke článku: 2
  • Článek si přečetlo 3395 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0032 sec. | Aktuálně máme v databázi 8369 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha