Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marcela je sobota 20.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Zamyšlení nad dotacemi

O dotační politice MŠMT ČR na rok 2001 jsem již psal nedávno. Zmínil jsem se i o výhledech, plánovaných MŠMT ČR pro rok 2002. Dnes se nad některými aspekety těchto výhledů blíže zamyslím.

     Tendence MŠMT ČR pro budoucnost bude, přesunout větší část na vyšší územněsprávní celky (VÚC). Myšlenka je to jistě dobrá, protože ty budou mít blíž ke konkrétním oddílům. Vše ale má své háčky.
     Návrh chce zachovat z pozice MŠMT ČR dotování střešních organizací. To je zcela logické, protože jejich působnost je celorepubliková a nemají nižší základní články. Dále budou podporována ústředí celorepublikových sdružení, s tím, že ale jejich základní články budou podporávány VÚC. I to má svoji logiku, i když je otázka, jak budou základní články schopny si psát granty a o dotace se samosatně ucházet. U celorepublikových sdružení, kde je mezičlánek, to asi problém nebude. Tento mezičlánek napíše granty pro své základní články v rámci svého okresu, obdobně, jako to dnes dělají ústředí vůči MŠMT ČR za celé sdružení.
     Nedomyšlenost této koncepce je myslím ve vztahu k regionálním sdružením, které mají celé dotačně spadat do působnosti VÚC. Vezmu-li konkrétně případ SKSK ČR, které má ústředí v Praze a zde pracují dvě střediska a další středisko v Žatci, pak vidím problém v tom, kdo bude financovat ústředí. Žatec zatím nemá ke grantům přístup, jejich okres je nevypisuje. To se patrně od roku 2002 změní. Praha, která granty vypisuje, asi nezmění radikálně svoji dotační politiku a tím pádem nezadotuje naše ústředí. Magistrát hl. m.Prahy totiž vůbec nedotuje režii jako je poštovné, telefony, cestovné apod. Podporuje nájmy kluboven, energie, přímé akce s dětmi, ale pouze na ubytování a jízdné (ne už tedy vstupné či jiné náklady, třeba na kopírování pozvánek, či nákup fixů apod.) a dále pak materiální vybavení, jako např. stany apod. Při tom podporuje pouze náklady na pražské děti, účastní-li se mimopražské děti, není možno jim náklady na akci z této dotace snížit. Pochybuju tedy, že bude Magistrát ochoten dotovat třeba nájem kanceláře ústředí, které zastřešuje i mimopražské děti. Pokud ano, tak určitě pouze část, patrně v poměru členské základny.
     Naskýtá se tedy otázka, zda by nebylo rozumné, aby náklady ústředí dotovalo MŠMT ČR i u regionálních sdružení. Důvodem k tomu je to, že VÚC nebude chtít hradit plnou část nákladů jenom proto, že ústředí sídlí na jeho území, když poskytuje služby i dětem z jiných krajů. Navíc některé VÚC, které už svoji dotační politiku mají, ji patrně nebudou měnit a tak např. v Praze budou některé náklady nepokryty. To povede k nerovnosti mezi jednotlivými regionálními sdruženími podle toho, kde mají sídlo ústředí.
     Přesun místních sdružení pod působnost VÚC je myslím logický, za přepokladu, že budou všechny VÚC vypisovat granty.
     Předpokládám, že od roku 2002 bude tedy část peněz účelově přerozdělena z MŠMT ČR na VÚC. Pak by bylo vhodné, aby se na tyto finanční prostředky vztahovala i jakási jednotná metodika, aby tedy VÚC byly prodlouženou rukou MŠMT ČR, a aby ve všech krajích byly stejné podmínky. Myslím si, že rok 2002 je asi příliš brzký na tyto změny, neboť VÜC teprve vzniknou, a než se srovnají s jinými problémy, bude toho na ně moc a povede to jenom ke zmatkům. MŠMT ČR by jim mělo dát více času, případně by možná neuškodil i alespoň jednoletý souběh. VÚC by měly šanci se vše pořádně naučit, aniž by tím trpěla dětská sdružení. Vzhledem k tomu, že v regionálních sdruženích pracují převážně dobrovolníci, bylo by to rozumné.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 25.10.2000
  • Článek zařazen do: Finance
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3001 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha