Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Rostislav je pátek 19.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Březové lístky motivují vedoucí i rádce

Březový lístek je zajímavé ocenění pro vedoucí, ale i pro budoucí vedoucí. Zajímavý je tím, že se na rozdíl od jiných ocenění uděluje zespoda. Vedoucímu ho udělí buď členové jeho oddílu a nebo další vedoucí, které nějakým způsobem kladně ovlivnil. Březové lístky navíc podporují myšlenku přátelství rozrůzněných.

     Co je to přátelství rozrůzněných? Kdysi byla v naší republice jedna jediná dětská organizace (já tu dobu nepamatuju), dnes je jich naopak hodně. Sám je ani všechny neznám, i když takových deset bych jich určitě vyjmenovat dokázal. Mezi některými exituje na některých úrovních řevnivost. Řevnivost, která je ale nesmyslná, protože všechny tyto organizace mají stejný cíl, vyplnit volný čas dětí. Pouze k němu používají trochu jiné metody, ale základní princip je stejný.
     Březové lístky vymyslel Jan Šimáně - Galén s několika přáteli. Vymysleli je zcela spontánně a proto nepatří žádné organizaci. Je to meziorganizační ocenění. Jejich nositelé jsou jak mezi Junáky, tak mezi Pionýry, Ymcaři, Tomíky a členy dalších velkých dětských organizací, jako je ČTU nebo Duha. Jsou ale i v malých organizacícj, jako je třeba Sdružení klubů správných kamarádů ČR.
     Jak se vlastně Březové lístky udělují? Mají 12 stupňů, které se řadí do pyramidy. Nejvyšší je 12. zlatý stupeň. V pyramidě by měl být podložen dvěma stříbrnými 11. stupni. Každý stříbrný stupeň má být podložen dvěma bronzovými 10. stupni. Takto můžeme pokračovat až dolů k 1. zelenému stupni. Každý nositel Březového lístku má určitou podpisovou sílu, která odpovídá stupni, který má. Takže nositel 1. stupně má podpisovou sílu 1, nostitel 12. stupně má podpisovou sílu 12.
     Pro udělení Březového lístku je třeba pro navrženého vyrobit udělovací listinu. Na ní se napíše komu se Březový lístek uděluje, jaký stupeň se mu uděluje a za co. Pak se zde podepíší tři ručitelé, kteří by měli navrženého osobně znát. Pod ně pak připojují své podpisy další. Každý do závorky za svůj podpis píše svoji podpisovou sílu. Pro udělení každého stupně je totiž třeba získat desetinásobnou podpisovou hodnotu. To znamená pro 1. stupeň musí být podpisová hodnota udělovací listiny nejméně 10, přičemž přesah je vítán. Pro zlatý Březový lístek musí být podpisová síla nejméně 120. Zpravidla bývá větší. U vyšších stupňů bývá většinou i více udělovacích listin, na které se souběžně sbírají podpisy. Důvodů je několik. Na jednu listinu by se tolik podpisů třeba ani nevešlo, navíc u vyšších stupňů jde většinou o lidi známé třeba po celé republice a proto vznikají jednotlivé udělovací listiny v různých místech. Tím se sběr podpisů urychlí.
     Udělovací listina se potom předá oceněnému spolu s odznakem. Vše je samozřejmě pro oceněného překvapením. Ten by doposledka neměl vědět, že mu bude Březový lístek udělen. Vzhledem k rozmanitosti podpisů na udělovací listině, je možná podpora přátelství rozrůzněných právě v tom, že Pionýrovi se může podepsat na udělovací listinu i Skaut a členové dalších dětských organizací.
     Zelený Březový lístek může dostat už i rádce nebo velitel klubu - tedy ještě dítě. Většinou je to pro něj hodně motivující ocenění. Já dostal zelený Březový lístek někdy v 12 letech za vedení klubu. Od té doby jsem získal už i vyšší stupně a toto ocenění je pro mě hodně zavazující. Tak jako vedoucího nebo patrona potěší podpis členů jeho oddílu nebo klubu, i mě velmi potěšily podpisy mého patrona a vedoucího střediska, kteří tak ocenili moji práci v klubu. Dnes už pracuju nejenom pro náš klub, ale pro celé středisko, pro oblast Praha, pod kterou naše středisko spadá, ale i pro celé SKSK ČR, neboť jsem náčelnickým rádcem SKSK ČR. Tato činnost mě natolik zaujala, že v ní chci pokračovat i v dospělosti jako patron či člen rady střediska.
     Březové lístky jsou velmi dobrým oceněním a já osobně je doporučuju všem kolektivům, kde jsou děti a mládež. Zapojte se také do velké pyramidy. Ta má několik svých podpyramid. Mezi ně patří třeba i pyramida SKSK ČR, kterou jako strážce pyramidy hlídá Pepíno. Tu celostátní pak hlídá žatecký Medvěd. Každé společenství či každá oblast má svoji pyramidu a jejich prolínání je zcela přirozenou záležitostí.

  • Autor: Fulek Miloslav - Zorro
  • Datum publikace: 27.06.2000
  • Článek zařazen do: Vedoucí
  • Počet komentářů ke článku: 3
  • Článek si přečetlo 3038 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0032 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha