Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Naděžda je úterý 17.09.2019



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Znáte kapybaru?

Mnozí z vás asi teď přemýšlíte, co to kapybara je. Někteří třeba vědí. Nevím, jestli se o ni učí v přírodopisu, ale přesto to je velmi zajímavé zvířátku.

     Když se řekne slůvko kapybara, leckoho napadne, že by to mohlo být zaklínadlo nějakého exotického kmene z Afriky, ale když se k němu dodá přívlastek vodní, ti bystřejší už v mysli zamíří do říše rostlin a zvířat. Kapybara vodní je opravdu zvířátko a ne ledajaké. Se svými až sedmdesáti kilogramy váhy a šedesáti centimetry výšky v dospělosti se právem označuje za největšího hlodavce na světě. Zkuste si představit přerostlé morče hnědošedé barvy, které žije převážně u vodních ploch. Ovšem kapybara není žádná nevzhledná obluda, ale v celku roztomilé zvířátko živící se listy stromů, plody ovoce, kořínky a travou. Nic masitého se pochopitelně v jejím jídelníčku nevyskytuje.

     V přírodě žije ve skupinkách pod vládou nejzdatnějšího a nejsilnějšího samce, kolem něhož se pohybují podřízení samci a jedna nebo dvě samičky. Kapybary se množí po celý rok. Po sto dvaceti dnech obvykle rodí dvě až čtyři mláďata, o které se samičky velmi pečlivě starají. Bohužel, stejně jako ostatní živočichové, mají i kapybary své nepřátele. Stávají se kořistí pum, krokodýlů a hadů, přičemž samozřejmě toto nebezpečí nejvíc hrozí právě mláďatům.

     Kapybary se obratně pohybují ve vodě, umí plavat, dokážou se potápět, kdy pod hladinou vydrží i několik minut. V přírodě obývají značnou část jižní Ameriky. Najdeme ji kupříkladu ve Venezuele, Kolumbii či Bolívii.

     Tato pozoruhodná zvířata se chovají i v našich zoologických zahradách – v Ústí nad Labem, Jihlavě, Brně... Já jsem “svoje” kapybary našla v létě právě v brněnské  ZOO. Předesílám, že kapybary jsou velmi špatné a neposedné modelky. Ve výběhu se kolem samičky motala dvě mláďata schovávající se před slunečním žárem ve stínu stromu. Samička celou dobu podřimovala a na jakékoliv rýpnutí svých ratolestí reagovala pouhým otočením hlavy. A poté, co se malé kapybary přesvědčily, že jim tráva opravdu ještě nechutná, musela máma ochotně nabídnout něco mnohem lepšího, mateřské mléko, což se mi podařilo i vyfotografovat.

     Pokud se tedy někdy dostanete do ZOO, kde kapybary chovají, nezapomeňte se zastavit u jejich výběhu, ten pohled za to určitě stojí.

  • Autor: Bittnerová Kočí Martina
  • Datum publikace: 11.02.2003
  • Článek zařazen do: Příroda
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3154 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0030 sec. | Aktuálně máme v databázi 8067 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha