Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Valérie je čtvrtek 18.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Hry III

Seriál, který pro vás připravilo školící středisko ICOK, a který se věnuje hrám, pokračuje dalšími praktickými hrami. Tyto hry čerpáme ze skripta, které vydalo SKSK ČR a o kterém již byly v našem magazínu řeč.

     Kimova hra K+P, 2-12, různé předměty
     Shromáždi do krabice čtyřiadvacet drobných předmětů - např. zavírací špendlík, zápalku, malou tužku, kamínek, jízdenku, provázek, gumičku, cívku nití ... Tyto věci rozlož v klubovně na stole a zakryj je před zvědavýma očima. Pak oznam kamarádům,že vyzkoušíš jejich postřeh a především vizuální paměť. Přesně minutu si budou moci volně prohlížet vystavené drobnosti - a když tato lhůta uplyne, věci opět přikryješ. Hráči si pak vezmou psací potřeby a každý samostatně sestaví co nejúplnější seznam pozorovaných předmětů. Na psaní a vzpomínání jim vymez přesně pět minut.
Všech čtyřiadvacet věcí si asi nezapamatuje nikdo. Mít seznam o více než dvaceti předmětech je znamenitý výkon. Člověk s průměrnou pamětí si vzpomene na 15 až 20 věcí. Kdo jich sepíše méně, měl by paměť častěji cvičit. Cvikem se dosahují i v tomto oboru lepší výkony. Kimova hra je tedy nejen dobrá, ale i užitečná zábava.
     V příštích týdnech a měsících vyzkoušej i tyto její obměny:
     A: Polož na stůl pohlednice 24 měst.
     B: Přečti hráčům zvolna třikrát za sebou čtyřiadvacet přírodnin (květiny, stromy, ptáky, zvířata).
     C: Rozlož po stole 30 až 40 předmětů a dovol hráčům, aby si je před začátkem hry prohlíželi dvě minuty. Pak všichni na okamžik zavřou oči, ty jednu z věcí odebereš a až řekneš: "Teď", mohou se všichni podívat. Kdo první odhalí, co zmizelo, a nahlas to oznámí, dostane tuto věc do úschovy jako trofej. Nepřijde-li nikdo na to, co se ze stolu ztratilo, přikážeš:
     "Zavřete oči!" Pak tuto věc vrátíš zpátky a odstraníš místo ní jinou.

     Hra na nesmysly K, 5-10, psací potřeby
     Některá neobvyklá spojení vyvolají smích. Kdybyste se je snažili vymyslet, dalo by vám to hodně práce a výsledek by nebyl valný.Ale při "Hře na nesmysly" se vám často podaří vytvořit nevědomky takové věty, kterým se musí smát i škarohlíd. Tvůrčí úlohu tu má slepá náhoda ve spolupráci s kolektivním smyslem pro humor.
     Všichni hráči si připraví delší proužek papíru a nahoru na něj napíší podle tvých pokynů jakékoli přídavné jméno. Například: potměšilý, zelený, pepřený atd. Každý hráč pracuje samostatně a zpravidla vybere slovo méně obvyklé, se zvláštním, barvitým obsahem. Kdo napsal jedno přídavné jméno, přeloží horní část papírku tak, aby slovo nebylo čitelné, a předá lístek sousedovi po levici. Teď má každý připsat nahoru (tedy těsně pod zakryté přídavné jméno) jakékoliv podstatné jméno v 1. pádu jednotného čísla. Někdo napíše například bubák, jiný červotoč, třetí zpěváček atd. Opět lístky přeložíte a předáte doleva. Postupně ještě napíšete všichni po jednom slovesu (lyžoval, posmrkával, přežvykoval apod.), informaci kdy to bylo (před obědem, v pátek, krátce po půlnoci), s kým (s prababičkou, s Méďou Béďou), kde se to stalo (v plaveckém bazénu, v roští, pod lokomotivou).
     Teď už zbývá jediné - postupně všechny lístky rozbalit a nahlas přečíst jejich obsah.

  • Autor: Jeřábek Lukáš
  • Datum publikace: 14.10.2000
  • Článek zařazen do: Volný čas
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 2789 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0031 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha