Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Vojtěch je úterý 23.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Turistická výzbroj II

V našem seriálu o turistické výzbroji se teď dostáváme k důležité součásti, kterou je tlumok. Do něj si dáváme ostatní turistickou výstroj i výzbroj.

    Turistické tlumoky
     V minulosti se vyráběly batohy s pevnou výztuží - tzv. krosny a s měkkou výztuží - tzv. kletry. Krosny měly použití při delších a náročnějších výpravách pro svou výhodu zpevnění zad, kletry se používaly při méně náročné turistice. V poslední době tyto typy moderní výrobci vystřídali novou sadou, která zahrnuje výhody obou uvedených typů. Výsledný produkt má tak v sobě pevnou konstrukci vyrobenou z ultralehkých slitin, která dodává batohu jak pevnost, tak i lehkost. Navíc je vybaven vyrovnávacími popruhy s moderním úchytem přes umělohmotné karabinky. Tyto batohy značky Tatran se vyrábí v rozličných objemových velikostech - od 50l až 80l při zachování celé mechaniky zad. V současné době je téže na trhu batoh značky Patagonia, který je sice řádově o pár stovek levnější, ale na rozdíl od Tatranu nelze korigovat velikost popruhů za chůze; popruhy se musí před túrou nastavit do neměnné velikosti, což zejména při dlouhodobých pochodů začíná být nepohodlné. Batoh je impregnován proti navlhnutí, takže i při dešti věci uschované v batohu zůstávají suché. Další podstatný rozdíl Tatranu vůči Patagonii je v přítomnosti postranních dvojitých kapes, které mohou zvětšit celkový obsah batohu až o 20%! Vnitřek batohu Tatran je rozdělen na dvě komory, jedna je přístupná ze strany a druhá svrchu. Navíc má odendávací víko, z kterého si šikovný turista může lehko zhotovit chlebník pro krátký výlet. Víko obsahuje nejen vnější, ale i vnitřní kapsu, čímž se také dá zvětšit nominální obsah batohu. Tatran i Patagonia se vyrábí na Slovensku a u nás lze zakoupit ve všech prodejnách Hudy-sportu. Ceny se pohybovaly na konci roku 1999 v rozmezí od 2.500,-- až 4.000,-- Kč.
     Krosna je však dosud poměrně nejrozšířenějším batohem. Přilne k tělu, tíha je rozdělena na bedra a oblast pánve a turista se při jejím nesení nemusí hrbit. Hmota uložených zavazadel je rozložena značně do výšky a při vhodném rozmístění se nachází těžiště krosny nedaleko bodu závěsu krosny na ramenou a tím vzniká malý moment jak při nasazování krosny, tak při případném vyrovnávání rovnováhy v terénu. Dětské krosny se u nás zatím nevyrábějí, takže zatím patří pouze zručným kutilům. Pro dorostenecké oddíly je možné doporučit používání krosen, které jsou na trhu. Další výhodou krosny je účelné členění na řadu kapes, dávající možnost třídění věcí a snadnějšího nalezení.
     Torny jsou pro svoje nevelké rozměry značně rozšířeny v turistice mládeže. Nejobvyklejší typ má dvě postranní kapsy. Torny leží celou plochou na zádech a zvláště při letních putováních způsobují v místech dotyku silné pocení.
     Batohy s krosnou odstraňují některé nevýhody torny. Tlumok je uložen na rákosové nebo kovové kostře. Boční kapsy dovolují výhodné členění obsahu. Nevýhodou je vakovitý tvar (rozšiřuje se směrem dolů). Tím se těžiště batohu posouvá značně dolů a vzdaluje rovině dotyku se zády. Důsledkem toho je velký moment od bodu závěsu, k jehož vyrovnání turistu nutí předklánět se dopředu a tím hrbit páteř. Z tohoto důvodu jsou batohy s kostrou pro žákovský věk zcela nevhodné.
     Lezecké vaky (kletry) se hodí na kratší výlety a lze je doporučit zvláště pro lyžařskou a vysokohorskou turistiku mládeže. Jsou úzké, takže hmotnost je rozmístěna vertikálně a sleduje osu těla. To je příčinou jeho dobré stability na zádech. Hlavní prostor je členěn obvykle textilní přepážkou na dvě části a uvnitř jsou navíc dvě boční kapsy. spodní část je obšita lehkou kůží. Výhodnější jsou kletry z nesilonového materiálu než silonové, které stejně jako torny, způsobují zvýšenou potivost v místě dotyku na zádech.
     Při balení kteréhokoliv turistického tlumoku dbáme následujících rad:
- určete si jednou provždy, kam kterou věc budete do tlumoku ukládat, vyhnete se tak zbytečnému hledání,
- věci, které běžně nepotřebujeme balíme obvykle někam dolů,
- náhradní prádlo a oděv dáme na stranu přiléhající k zádům, tvrdé předměty by tlačily do zad,
- do postranních kapes ukládáme věci, které často potřebujeme, příp. běžné občerstvení,
- jednotlivé skupinky věcí je vhodné zabalit zvlášť do polyetylenových sáčků,
- věci ukládáme tak, aby těžiště tlumoku bylo co nejblíže bodu závěsu.

  • Autor: Machač Oldřich
  • Datum publikace: 01.10.2000
  • Článek zařazen do: Turistika - táboření
  • Počet komentářů ke článku: 1
  • Článek si přečetlo 6662 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0035 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha