Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Jiří je středa 24.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

O čem jednala 5. valná hromada Asociace pro podporu rozvoje informačních center pro mládež

Informatika je důležitá, bohužel některými lidmi velmi podceňovaná věc. Naštěstí je v poslední době namalou měrou podporována MŠMT ČR a v některých regionech i příslušnými úřady měst či obcí. Proto také vznikla Asociace pro podporu rozvoje informačních center pro mládež.

     5. valná hromada Asociace pro podporu rozvoje informačních center pro mládež.(AICM) se konala v sobotu 30. září v Olomouci. Na dopoledním jednání, které začalo v 10 hodin, byli jako hosté ředitelka DDM Olomouc paní Trávníčková a předseda Združenia Informačných a poradenských centier mladých v Slovenskej republike (ZIP CeM) Michal Dobiaš.
     Hovořilo se zde o dotacích od MŠMT ČR, které byly samozřejmě jedním z nosných témat, neboť bez peněz se nedá dělat skoro nic. Práci sice mohou zastat dobrovolníci bezplatně, ale nájem a další služby zaplatit musíte. Příjmy takových informačních center jsou dosti omezené, protože lidi nejsou zvyklí za informace platit a kupovat je jako zboží.
     AICM se účastnila setkání, které pořádalo MŠMT ČR se zástupci sdružení dětí a mládeže v květnu, které se konalo v rámci Bambiriády 2000. Na Bambiriádě se AICM prezentovala v Českých Budějovicích, kde bylo vytvořeno funkční Informační centrum pro mládež třemi ICM, které sem poskytly materiály. Bylo zde i funkční připojení na Internet.
     Bambiriáda byla hodnocena kladně, protože sdružila organizace. Povedla se a bylo zde doporučeno jednotlivýcnm ICM, prezentovat se na podobných akcích.
     Zástupci AICM se zúčastnili jednání s Mgr. Fryčem na MŠMT ČR, které bylo rovněž hodnoceno kladně. Došlo zde ke konfrontaci se zástupci Institutu dětí a mládeže (IDM). Koncepce IDM je velmi široká Docházelo zde k rozporu v poslánmí a standartu poskytovaných služeb, které však bylo vyjasněno odpoledne, kdy zástupci IDM na jednání přijeli. Bylo dále konstatováno, že není koordinace AICM a IDM a domluva o vzájemné informovanosti.
     AICM dále kontaktovala 25 českých subjektů, které svým způsobem navazují na činnost jednotlivých ICM. Ty byly osloveny a pozvány do místního ICM. Například cestovní kancelář Fischer odmítkla dodat do jednotlivých ICM bezplatně katalogy svých zájezdů s odůvodněním, že má svoji vlastní marketinkovou koncepci. Dále byly osloveny např. tyto subjekty: Českomoravská stavební spořitelna, Česká pojišťovna, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Československá obchodní banka, Autocont, Minolta, Microsoft, Škoda Auto, Radiomobil, ČEDOK, Čokoládovny, Český Telecom, ČEZ a další, zatím bez výraznější odezvy.
     AICM se dále zabývala drobnými změnami stanov. Bylo zavedeno jakési podmíněné či čekatelské členství, které umožnuje přijmout za člena subjekt, který ještě nemá funkční ICM, ale chystá se ho treprve založit. To tak umožní, aby mohl dostat menší dotaci už pro rozjezd ICM, který je vždy finančně nejnáročnější. Dále bylo prodlouženo funkční období výkonného výboru z jednoho roku na dva roky, protože za rok stihnou funkcionáři teprve navázat potřebné kontakty a skutečně plně efektivní práce začíná vpodstatě v druhém roce.
     Dále se hovořilo o technickým záležitostech, mezi které patří katalogizace, kterou umožní společný program pro vyhledávání. Pro členy AICM funguje on line informátor.
     Valná hromada schválila podání investičního projektu na rok 2002, který by umožnil vybavení jednotlivých ICM? Jedním až dvěma novými počítači či kopírkou. Dále bylo zkonstatováno, že roční náklady na provoz jednoho ICM se pohybují kolem 400.000,-- až 500.000,-- Kč.
     Jako host vystoupil pan Dobiaš, který informoval o tom, že na Slovensku působí ZIP CeM už od roku 1992. Propagují, podobně jako u nás, jednotnou metodiku a jednotný název. Oni mají název chráněný, takže jej nesmí nikdo jiný používat.
     Dál se zde hovořilo o tom, že ICM Tábor chystá prezentační CD, takže mají jednotlivá ICM dodat podklady do konce listopadu. Dále zde byly dány nabídky jednotlivých ICM vůči AICM na využití scanneru, vypalovačky a videostřižny. Hovořilo se i o sdružení ERIKA, což je evropská střešní organizace pro mládež.
     Prezentace jednotlivých ICM se chystá nejenom na CD, ale i na webu. Tam by mělo být o každém ICM foto, plánek, jak se k němu dostat, otevírací doba a jaké poskytuje nadstandartní informace. ICM, které budou splňovat všechny požadavky, obdrží v budoucnu certifikaci.
     Po obědě vystoupil jako host Zdeněk Válek z IDM. Hovořil o rekonstrukci Národního informačního centra mládeže (NICEM). Zástupci IDM budou objíždět v zimě některé ICM, některé objede pan Sedláček z MŠMT ČR. IDM dále provádí iniciační činnost v každém městě, kde není ICM. Zde se snaží na každé škole, ale i na jiných vhodných místech, vytvářet aspoň informační body. Ty nebudou plnohodnotnými ICM, ale poskytnou alespoň některé informace. Tyto inforamční body nebudou financovány státem.
     IDM provozuje ICM na Senovážném náměstí v Praze. To má 14 pracovníků, z nichž každý má na starosti jednu oblast ze základní klasifikace informací a další dva pracovníky ve funkcích koordinátora a vedoucícho. ICM má otevřeno i v sobotu, jsou zde dvě PC připojená na Internet, veřejný telefonní automat a veřejná faxová stanice. Sobotní provoz je malý, návštěvnost je 25 lidí oproti 300 lidem denně v pracovní dny.
     IDM se odděluje od NICEM. Jejich ICM má menší prostory než dříve. Jednání s Fondem dětí a mládeže (FDM) však byly neúspěšné. ADAM klub, který je jakousi internetovou kavárnou, který býval dřív přímo součástí ICM, je nyní až ve 3. patře a spravuje ho NICEM.
     IDM pracuje dále na projektu INFOMOBIL, kde zpracovává informace o ČR. Zatím zde nejsou zpracované jednotlivé regiony. Na podzim plánují prohlídku francouzských informačních center, v zimě pak informačních center v Itálii.
     Informace dodává IDM ICM bezplatně, malým informačním bodům za úplatu 1.500,-- Kč za rok. Mimo těchto příjmů prodávají karty a do 2 let se chtějí finančně, s vyjímkou mezd, osamostatnit.
     Předseda AICM pan Kopeček informoval, že na pracovním obědě s panem Dobiašem dohodli mimo jiné vzájemné odkazy na www stránkách AICM a ZIP CeM.
     Když jsem se zmínil o základní klasifikaci informací, uvedu na závěr jejích 14 základních bodů: 1. vzdělánání, 2. práce, 3. volný čas, 4. cestování, 5. zdraví, 6. sociálně patogenické jevy, 7. ekologie, 8. sociální skupiny a hnutí, 9. občan a stát, 10. sport, 11. nadace a granty, 12. mezinárodní, evropské a národní organizace, 13. mládež ČR a EU a 14. drogy a protidrogová prevence.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 01.10.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3068 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0035 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha