Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Jiří je středa 24.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Skriptum pro vedoucí

V závěru loňského roku vydalo SKSK ČR skriptum pro vedoucí dětských kolektivů. Podle něj se školí v SKSK ČR a školí podle něj i Informační centrum oddílů a klubů, které má svoje akreditované školící středisko. Skriptum vyšlo větším nákladem, takže si jej mohou zakoupit i zájemci, kteří nejsou členy SKSK ČR

     Na skriptu pro vedoucí jsme pracovali několik let. Původně ho vydala Asociace víceúčelových základních organizací na cyklostylu. Pro naši potřebu jsem dostal asi deset exemplářů, které se dostaly brzy do oběhu. Skriptum navíc v některých bodech zastaralo. Proto se objevila potřeba jeho znovuvydání. To se podařilo v závěru roku 1999 za podpory MŠMT ČR. Vydavatelem skripta se stalo SKSK ČR.
     Autorem původní předlohy, která vyšla pod AVZO jsem byl pouze já, přičemž jsem čerpal z nejrůznější literatury. Tou byly zejména materiály z dřívějšího PO SSM Získej bronz a Získej stříbro, ale též materiály tehdejšího Svazu turistiky ČSTV. Skriptum vyšlo někdy kolem roku 1990. Při jeho aktualizaci téměř po deseti letech jsem dal jednotlivé statě k připomínkám odborníků, většinou lektorů školícího střediska ICOK, kteří texty připomínkovali a ty byly upraveny. Největších změn dozanla stať o pedagogice a psychologii.
     Skriptum vychází z koncepce SKSK ČR, která vyšla z původní myšlenky PO SSM na třístupňový, respektive čtyřstupňový vzdělávací systém. Z osnovy jsme samozřejmě vyřadili politiku a tak jsem museli udělat zcela novou osnovu pro 1. nejvyšší stupeň, protože v něm nám nic nezbylo.
     Nejnižší 4. neakreditovaný stupeň je jakýmsi minimem, který by měl mít vedoucí, než vůbec začne pracovat s dětmi a je též kvalifikací pro pomocníky vedoucího, kterým ještě není 18 let, tzv. instruktory či praktikanty. Pak je 3. stupeň, který je základní plnohodnoutnou kvalifikací vedoucího. Jenom v krátkosti se zmíním, že 2. stupeň slouží pro hlavní vedoucí táborů a vedoucí středisek a 1. stupeň je určen funkcionářům, kteří pracují s dalšími vedoucími.
     Zmíněné skriptum se týká 3. stupně, tedy základní plnohodnotné kvalifikace vedoucího. Do budoucna dále chystáme skriptum pro 2. a 1. stupeň, které vyjde jako celek, protože tuto kvalifikaci si dělá menší počet vedoucích (zejména 1. stupeň) a náklad skripta by byl velmi malý a tím pádem by bylo neekonomické vydávat samostatně zejména skriptum pro 1. stupeň.
     Co v našem skriptu najdete? Udělám menší recenzi. První kapitolou je první pomoc, v které jsem shrnul zkušenosti ze zhruba desetileté praxe zdravotníka na táborech. Samozřejmě jsem se opíral o literaturu a tato část skripta se proti původní verzi příliš nezměnila. Samozřejmě se zde probírá krvácení, bezvědomí, mdloby, poúrazový šok, zlomeniny, otrava, poleptání, úraz oka, popáleniny, pneumotorax a vnitřní poranění břicha, ale i běžné úrazy a problémy (např. klíště, komár, úžeh, úpal, bolest břicha a pod.). Samozřejmě se zde hovoří i o hygieně při sportovní a turistické činnosti. Nechybí tu ani kapitola věnovaná transportu zraněného a vybavení lékárničky.
     Další samostatnou velkou kapitolou je bezpečnost při činnostech. Hovoří se tu o bezpečnosti při hrách v různém prostředí - klubovna, hřiště, tělocvična a příroda. Samostatnou podkapitolou je bezpečnost při cestování a přesunech, další podkapitolku tvoří bezpečnost při práci s různým nářadím. Nezanedbatelná je i bezpečnost při koupání a při střelbě ze vzduchovky.
     Další poměrně velká kapitola je věnována hrám. V úvodu je rozdělení her a kartotéka her, dále pak něco z metodiky a přípravy her a nakonec zhruba 50 her s příklady jejich třídění.
     Protože většina oddílů dělá častěji či méně častěji výlety, je zde i kapitola věnovaná topografii. Ta obsahuje práci s mapou a buzolou, turistické značky, orientaci v přírodě bez buzoly a dále pak turistické znalosti ze stavby stanu, zásady výběru místa pro ohniště a jeho úpravy a druhy a určování vlastního stanoviště.
     Dokumentace oddílu je další kapitola, která se zabývá základní povinnou dokumentací a nepovinnou dokumentací. Ve skriptu nechybí ani základní práva a povinnosti vedoucího. Jedna z nejrozsáhlejších kapitol je věnována základům psychologie. Zde je objasněn tento pojem, ale též co to je psychika. Autorka objasňuje i dětské zájmy, motivaci, hodnotovou orientaci, osobnost vedoucího, získávání a udržování pozornosti, konflikty a jejich řešení, vývoj psychiky, pochvala a trest, hra jako pedagogický prostředek, včetně dělení her a též složky výchovy v oddílu.
     Další kapitpola se věnuje tělesné přípravě. Zde je probráno nejenom cvičení v tělocvičně či na hřišti, ale možnosti využití přírody. Nechybí zde zmínka o plavání a turistické chůzi.
     V kapitole turistická výstroj a výzbroj se čtenáři dozví, jaký je rozdíl mezi výstrojí a výzbrojí a jakou má funkci a jak se dělí. V každé podkapitolce je tu doporučení, co používat a proč. Nechybí ani novinky.
     V kapitole Zásady vedení oddílu - klubu se dozvíte, jak se plánují činnosti, jak se připravují akce, o typech oddílů a způsobu jejich vedení, o družinovém systému, o dětských přirozených kolektivech a je zde i zmínka, jak pracovat s jízdním řádem.
     V právní problematice se dozvíte funkce a druhy právní odpovědnosti, jak postupovat při nehodě a vzniku škody, jak je to s náhradou škody, je zde o morální zodpovědnosti vedoucího, o lesním zákonu, o ohních, vyřičích a vytápění, o koupání s dětmi a bezpečnosti při výletech, vycházkách a hrách.
     V kapitole věnované ochraně přírody je popsána úloha vedoucího v ochraně přírody, základních platných normách, turistice v chráněných územích, ekologii, základních problémech ochrany přírody, naučných stezkách, kulturně poznávací činnosti, chráněných rostlinách a živočiších.
     Samostatná kapitola je věnována i dětskému hnutí. Je zde stručná historie, dále pak o malých dětských klubech, Březových lístcích (což je neformální vyznamenání pro vedoucí, které je meziorganizační) a dále jsou zde popsány Galénovy velké pedagogické hry 5PE, Glejty MP a Diplom sedmi Fričů.
     Předposlední kapitola je věnována požární bezpečnosti. Poslední kapitola potom základům hospodaření. Co by měl vědět vedoucí, aby se domluvil s hospodářem a nenosil mu k proplacení účty, které proplatit nelze, protože jim chybí základní náležitosti.
     Skriptum má 130 stran formátu A4 a díky dotaci MŠMT ČR je k dispozici za neziskovou cenu 95,-- Kč na ústředí SKSK ČR. Pokud vás tedy zaujalo, kontaktujte nás emailem skskcr@seznam.cz , či písemně na adrese SKSK ČR, Kurčatovova 322/3, 109 00 Praha 10 - Petrovice nebo telefonicky 02/786 69 89 nebo 0603/451 965. Výtisků je k dispozici zatím dost. Je možné i nezávazné nahlédnutí.
     Podle tohoto skripta školí akreditované školící středisko ICOK, o kterém jsme již psali. Na jaře se počítá s tím, že nějaké to školení opět proběhne. Zavčas vás o něm budeme informovat v našem magazínu, ale budete se o něm moct dočíst i na stránkách ICOK. Osnova vychází z osnovy, na které se shodli zástupci oddílů jednotlivých sdruženícdětí a mládeže na několika CVVZ jako na základu, kde se tato problematika probírala v sekci Řidíčák na dítě.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 27.09.2000
  • Článek zařazen do: Vedoucí
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 4067 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.2082 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha