Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Vojtěch je úterý 23.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Mobily na obloze - družice Iridium

Jistě jste se už někdy dívali v noci na oblohu, na hvězdy. Obloha je zajímavá; spousty hvězd, občas nějaká kometa, zatmění nebo meteor. V posledních dvou letech bylo občas možno pozorovat zajímavý úkaz, který pravděpodobně v dohledné době opět navždy zmizí.

     Žijeme v době mobilních telefonů. Zatímco ještě před dvaceti lety byl prostý člověk v přírodě prakticky odříznut od světa, pokud náhodou v některé vesnici nenarazil na fungující telefonní budku, dneska si desetileté děti běžně nosí na letní tábor mobilní telefony, pokud se jim to výslovně nezakáže.
     V minulosti se často naráželo na skutečnost, že i člověk vybavený mobilním telefonem se ocitl v daleké přírodě bez signálu, často právě v případě, kdy spojení nejvíce potřeboval, tedy někde v zapadlých končinách. Mimo jiné i proto společnost Iridium vybudovala satelitní systém mobilních telefonů. Umístila do kosmického prostoru více než 50 družic, z nichž vždy jsou některé nad obzorem. A tyto družice měly zajistit, že každé místo na Zemi, včetně pouští a polárních oblastí, bude vždy pokryto signálem. Samozřejmě že tato sranda nebyla zadarmo. Jeden takový satelitní mobilní telefon stál v přepočtu cca 100 000 Kč.
     Je pravda, že podnikatelský záměr společnosti Iridium tak docela nevyšel. Letos na jaře proběhla tiskem zpráva, že společnost Iridium zkrachovala a mobilní síť přestala provozovat. Pro ty, kteří si za 100 000 Kč koupili mobilní telefon této společnosti, to znamená, že si ho mohou strčit za klobouk nebo do vitrínky.
     Nicméně těch více než 50 družic po sobě tato společnost dosud neuklidila, dosud obíhají kolem Země. A právě tyto družice mají zajímavou vlastnost. Většina ostatních družic, co jich lítá po obloze, se jeví jako takové malé sotva viditelné tečky, které se plazí přes celou oblohu mezi ostatními hvězdnými objekty. Družice Iridium však mají nějakou rovnou lesklou plochu, která mimo jiné odráží sluneční světlo přesně v určitém jednom směru. V tomto směru pak je tato družice velmi výrazně viditelná, zatímco o několik desítek kilometrů dál může být zcela nepostřehnutelná. A také není vidět dlouho; zasvítí na obloze jen na několik vteřin, ale v tu chvíli bývá jasnější než všechny hvězdy na obloze. Bývá to docela zajímavý pohled a stojí za to se na to aspoň jednou nebo několikrát podívat.
     Samozřejmě není příjemné čekat celé dlouhé noci, jestli se náhodou něco neobjeví. Naštěstí pohyb těchto družic je spočítán dopředu, stejně jako pohyb ostatních těles na obloze. A výsledky těchto výpočtů jsou dostupné na Internetu. Jestli chcete vidět družici Iridium, můžete zkusit adresu http://www.heavens-above.com/ . Dostanete se na vstupní stránku, kde musíte zadat místo pozorování. Stránka je v angličtině, ale snad to zvládnete. Místo pozorování můžete vybrat z databáze, nebo zadat souřadnice ručně. Je pravda, že zadání souřadnic ručně je možná přesnější, ale všiml jsem si, že v té databázi na tomto americkém serveru je i kdejaká česká vesnice. Po zadání místa se dostanete na výběr, co chcete. Můžete zadat „Iridium Flares - for the next 7 days“ a objeví se tabulka výskytu družic Iridium. V prvních dvou sloupečcích je datum a čas výskytu. Ve druhé tabulce je intenzita, udaná v jednotkách tzv. zdnlivé hvězdné velikosti. Čím zápornější číslo, tím jasnější objekt. Když je v tabulce číslo aspoň -5, už je to dobře viditelné a hodnota -8, to už opravdu stojí za to vidět. Jak jsem již uvedl, je vidět pouze několik vteřin - na pár okamžiků zazáří, pak pohasne a za dalších pár vteřin se ztratí. Proto je nutné být ve střehu.
     V dalších dvou sloupečcích je směr výskytu - výška nad obzorem a azimut. To by neměl být problém, protože na většině táborů pro děti určování azimutu patří k „osnovám“. Další dva sloupečky udávají, jak daleko je místo s maximem intenzity a kolik tam ta intenzita je. Konečně poslední sloupeček udává, která z družic Iridium to je.
     Jestliže si před odjezdem na tábor vytisknete tuto tabulku, můžete pak s dětmi tuto družici v případě příznivého počasí pozorovat, případně ji zakomponovat do nějaké hry. Loni jsme například při nějaké večerní  hře na cestování „navazovali spojení“ tím způsobem, že jsme se zastavili, vytáhli „anténu“, nasměrovali na určené místo na obloze, vyčkali pár vteřin - a přesně v zaměřeném místě zazářila družice. Na některé děti to zapůsobilo silným dojmem.
     Jak jsem již uvedl, projekt mobilní sítě společnosti Iridium zkrachoval, takže ty družice jsou v současné době v podstatě odpad a pravděpodobně budou uklizeny - zlikvidovány. Zřejmě již nezbývá mnoho času na to, abyste tento jedinečný úkaz mohli pozorovat.
     Nicméně na uvedené internetové adrese jsou údaje i o mnoha dalších astronomických tělesech, včetně Slunce a Měsíce („Sun and Moon data for today“). Tak si můžete například opatřit přesné údaje o východu, západu a maximální výšce Slunce a Měsíce přesně pro lokalitu vašeho tábora, a nemusíte se spoléhat na pochybné údaje v tisku (například jsem kdysi zjistil, že severočeská příloha Mladé fronty DNES uváděla pro východ a západ Slunce údaje, které ve skutečnosti platily pro jihozápadní Čechy).
     Jestli chcete, podívejte se na zajímavý antropogenní astronomický úkaz, který pravděpodobně v dohledné době navždy zmizí.

  • Autor: Jůza Pavel
  • Datum publikace: 27.09.2000
  • Článek zařazen do: Zajímavosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 4235 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0035 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha