Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Tatana je pátek 29.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Rozdíly mezi Majáky a Alíkem

Před necelým rokem se objevil na Internetu první rozsáhlý dětský portál Majáky. Zhruba po půlroce ho následoval další dětský portál Alíky. Oba dětské weby mají dost odlišností. Chcete se spolu s námi nad nimi zamyslet?

     Dovolil bych si pár poznámek ke srovnání dětských webů Majáky a Alík
     První rozdíl mezi Alíkem a Majáky je v tom, pro koho je (teoreticky) určen. Zatímco Alík uvádí, že je pro děti do 12 let, na vstupní stránce Majáků je výslovně uvedeno: "Majáky přivítají každého bez rozdílu věku - každého kdo se chce bavit a dozvědět se mnoho nového." Jinak všeobecně bych mohl říci, že mám dojem, že na Alíku je dost věcí lépe vymyšleno a uděláno, ale na Majácích se zase schází z mého pohledu příjemnější společnost. Na Majácích se se mnou většina lidí bez problémů baví, zatímco na Alíku se mi často stane, že když řeknu, kolik mi je, tak se se mnou někdo přestane bavit nebo mě dokonce vyhání.
     Další rozdíl se ukazuje hned při registraci. Na Alíkovi je možno si zobrazit seznam všech zaregistrovaných, takže například nový zájemce okamžitě vidí, které přezdívky jsou ještě volné. Na Majácích se v případě smůly může člověk naslepo trefovat i pětkrát nebo víckrát, než se mu podaří najít volnou přezdívku a zaregistrovat se. Jak mi bylo vysvětleno, souvisí to s tím, že při registraci na Majácích získá člověk automaticky e-mailovou adresu.
     Na Alíkovi existuje tzv. "nástěnka", což je v podstatě diskusní fórum, které funguje na stejném principu jako leckterá diskusní fóra pro dospělé; jak bylo uvedeno, i Marťas tam má nějaké téma. Toto diskusní fórum - nástěnka umožňuje konkrétně diskutovat o konkrétních věcech, k této konkrétní věci reagovat na ostatní diskusní příspěvky a podobně. Takovýto způsob diskuse vyžaduje a rozvíjí schopnost přemýšlení, argumentace a odpovědnost; není divu, že v některých tématech diskutují téměř výhradně děti nad 12 let. Něco takového na Majácích není. Na Majácích existují tzv. zprávičky, což jsou ale spíš všeobecné pozdravy mezi lidmi, než že by se tam dalo o něčem věcně diskutovat. Jistě, dalo by se, ale značně obtížně.
     Dále jsou tady systémy individuální komunikace mezi jednotlivci, tzn. pošta. Na Alíkovi je pošta umožňující napsat kterémukoli jinému zaregistrovanému. Tato pošta probíhá uvnitř webu Alík, není možné tam psát "zvenku". Pisatel má před sebou na obrazovce všechny přijaté i odeslané dopisy, takže ví, na co odpovídá i co už napsal minule. Naproti tomu na Majácích každý ihned při registraci získá e-mailovou adresu, takže může psát komukoli i mimo Majáky a také dostávat e-mail od kohokoli. Mám však subjektivní dojem, že řada dětí tento tzv. emailovník vůbec nepoužívá. Nevýhoda je, že se neukládají odeslané zprávy, takže člověk neví, zda a co už napsal. Dalším komunikačním prvkem na Majácích je něco, co by se dalo nazvat on-line vzkazy. Tento vzkaz je možné napsat pouze tomu, kdo je právě přítomen na Majácích. Avšak zůstává tam i po jeho odchodu, takže když si ho adresát nepřečte hned, může se k němu dostat při příštím připojení. Odpovědět na tento "on-line" vzkaz je pak už možné i bez přítomnosti odesílatele, takže po odeslání prvního on-line vzkazu konkrétnímu člověku je pak možné s ním po dlouhou dobu provozovat "off-line" rozhovor. Nevýhodou je, že při zmáčknutí "odpovědět" text, na který se odpovídá, okamžitě a nenávratně zmizí, takže si ho musíte pamatovat.
     Dalším prvkem obou webů je tzv. chat neboli "povídáníčko" v reálném čase. I zde existují jisté rozdíly. Na Majácích sledujete hovor od okamžiku vstupu, zatímco na Alíku si můžete přečíst i to, co se dělo před vaším vstupem. Obojí má výhody i nevýhody. Výhoda Alíka je v tom, že se můžete rychleji zapojit do hovoru, když víte, o čem je řeč. Další výhoda je, že když vám vypadne spojení, tak si po jeho obnovení můžete přečíst, co se dělo v době vašeho výpadku. Nevýhoda je, že nikdy nevíte, ke komu hovoříte - cokoli řeknete, může si přečíst kdokoli, kdo vstoupí třeba i ještě několik minut po vašem odchodu. Na Majácích si můžete vybrat barvu, kterou se váš text zobrazuje, zatímco na Alíku se přiděluje automaticky. Občas se například klukům nelíbí, když "vyfasují" krásně růžovoučkou barvu.
     V neposlední řadě se zmíním o cenzuře. Asi je vhodné na dětském webu nepřipouštět sprostá slova. Jenže zejména na Majácích se to asi přehání. Protože prý někteří psali sprostá slova proloženě, bylo učiněno to, že systém teď hledá "zakázané" kombinace bez ohledu na mezery a interpunkci. Výsledkem je, že vyškrtává (resp. nahrazuje hvězdičkami) slova, kde "zakázané" kombinace vycházejí například na rozhraní nebo uvnitř slov - tzv. skrývačky, tak známé z mnoha časopisů. Tím ale je vyškrtáno mnoho slušných výrazů, a tím vyhledáváním "skrývaček" se na ty kombinace písmen podle mě naopak zbytečně upozorňuje i tam, kde by je nikdo nehledal. Mohl bych uvést mraky konkrétních příkladů, ale to by se asi nehodilo. Kromě toho je na Majácích příliš široký výběr zakázaných slov - kromě slov skutečně sprostých jsou zakázány některé názvy zvířat (např. kráva), lékařské termíny (např. idiot), drogy (např. hašiš). Tím se stane, že je "zakázané" nejen jedno z nejznámějších děl F.M.Dostojevského, ale i zcela nevinná věta "Lidi, o to jde" (skrývačka na slovo idiot). Na Alíkovi je cenzura taky, ale zdaleka ne tak drsná, a myslím, že svůj účel plní snad i lépe. I na Majácích se v praxi jasně ukazuje, že kdo chce, ten tam to sprosté slovo vždycky nějak protlačí, zašifruje. Děti nejsou hloupé.
     No, a ještě bych se zmínil o možnosti vzájemného poznávání. Na Alíku byly nedávno zavedeny tzv. vizitky, kde je možno se podívat u každého zaregistrovaného na základní údaje - ale jen ty, které chce sdělit. Lze tam najít stáří, zda je to kluk nebo holka, a dobrovolně i koníčky, zájmy a podobně. Na Majácích si to lidi povídají v "Povídáníčku", což znamená, že to dotyčný musí opakovat pořád znova. Na druhé straně mám dojem, že tzv. "Gratulovník" na Majácích některé osobní údaje také prozrazuje.
     Na Alíkovi je ještě jedna věc, která je velmi dobrá pro seznamování, ale je otázka, jestli nezačíná hraničit s otázkami bezpečnosti dětí na internetu. Totiž v databázi zaregistrovaných je možné vyhledávat nejen podle abecedy, ale i podle věku nebo podle místa bydliště. Což je výborná věc pro seznamování, ale může to být i zneužitelné.
     Jedna věc, kvůli které už několik lidí přešlo z Majáků na Alíka, je, že u Majáků často vázne spojení, občas to vyhodí úplně všechny, ale občas to někomu blbne do té míry, že radši odejde. Říkají, že na Alíku je to z tohoto hlediska lepší.
     Abych tedy svůj dlouhý pokec shrnul; po stránce technického provedení mi ve většině věcí připadá lepší Alík, ale příjemnější společnost potkávám na Majácích a taky tam mám víc známých.                        

  • Autor: Jůza Pavel
  • Datum publikace: 20.09.2000
  • Článek zařazen do: Zajímavé stránky
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 5139 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0036 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha