Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Věroslav je sobota 27.07.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Turistická výstroj II

Dnes přinášíme dokončení našeho miniseriálu o turistické výstroji. Na něj volně naváže turistická výzbroj, které se budeme věnovat v několika dalších prokračování, a který s výstrojí velmi úzce souvisí.

    Obuv
     Na delší túry, na vycházky ve členitém terénu a pro pobyt v horách se nejlépe pro školní mládež hodí pionýrky, pro dorostový věk pohorky. Obojí však jen s protiskluzovým vibramovým profilem. Tato obuv dokonale fixuje kotník a současně dobře chrání proti vlhkosti.
     Polokecky, maratonky a podobná sportovní obuv je vhodná pouze na kratší vycházky za suchého počasí, jako obuv při pobytu v táboře, k míčovým hrám nebo pro závodníky TBZ.
     Turistické boty mají být přiměřeně velké a dobře rozchozené. Nejvhodnější dobou k jejich nákupu je podzimní období, takže má turista během zimy dost času k jejich rozchození na kratších vycházkách.
     Zásadně nepoužíváme boty celogumové a boty z umělé kůže - barexu, který není vzdušný, je dosti nepoddajný a těžko se přizpůsobuje noze. Pochopitelně jsou nevhodné i všechny druhy bot na zvýšeném podpatku, které jsou značně labilní.

     Ponožky
     Nejlépe vyhovují silné bavlněné nebo vlněné ponožky, které dobře sají pot a současně tvoří pružnou mezivrstvu mezi chodidlem a botou. Aby tuto funkci mohly ponožky dobře plnit, nesmí být seprané a vyspravované.
     Velmi častá je kombinace jedné bavlněné ponožky přímo na noze a na ni silná vlněná ponožka. Rozhodně nepoužíváme slabé silonové ponožky, které nejsou s to plnit ani jednu z uvedených funkcí.

     Spodní prádlo
     Tato součást výstroje má mít nejen dobré tepelně izolační vlastnosti, ale musí také dokonale sát pot. K tomu nejlépe poslouží prádlo bavlněné. Nejoptimálnějším materiálem na košili je flanel. Pod košili je vhodný síťový nátělník.

     Svrchní oblečení
     Při volbě svrchního oblečení musíme počítat s měnícími se povětrnostními podmínkami. Proto je pro pružnou tepelnou regulaci daleko výhodnější mít oděv z několika slabších vrstev, které můžeme postupně odkládat, než třeba ze dvou značně silných vrstev. Výhodou takového oblečení je mezivrstva vzduchu mezi vrstvami oděvu, která je tím nejlepším tepelným izolátorem.
     Pro mládež je nejvhodnější dostatečně dlouhý svetr přes boky, opatřený nahoře zipem, který dovoluje v chladnějším počasí upravit límec jako rolák a v teplejším počasí udělat z límce rozhalenku. Nejlepším materiálem je vlna, ale dobře se uplatňují i kombinace vlny s umělým vláknem např. polyakrylonitrilem (PAN).
     Větrovka má mít opět delší střih, zásadně kapuci a má být zhotovena z lehké a prodyšné látky a opatřena vodoodpudivou úpravou. Větrovka by měla mít minimálně jednu kapsu opatřenou zipem.
     Kalhoty nemají být zvlášť těsné, aby nebránily pohybu. Nejlépe vyhovují golfky z prodyšného materiálu. Zcela nevyhovující jsou manšestrové kalhoty, které se při dešti nasají vodou, ztěžknou a dlouho zůstávají vlhké.
     Do deštivého a blátivého počasí je vhodné přes normální oblečení natáhnout ochranný silonový oblek, který nás bude chránit proti dešti a nepohodě, ale pouze v době jejího trvání. Dobré jsou pro tento případ i silonové kamaše, hodí se také pro cesty ranní rosou.
     Jak v zimě, tak za letního počasí je nutná pokrývka hlavy. Pro zimní období je to řada beranic a kulichů, v létě se hodí nejlépe lehké plátěné čepice se štítkem. Ta je také vhodná při nasazování kapuce za zhoršeného počasí, jelikož brání spadávání kapuce do očí.
     Jako ochrana proti dešti poslouží nejlépe pláštěnka značky ESO. Ve sportovních prodejnách můžeme dostat pláštěnky z pogumovaného silonu, které se dají natáhnout i přes tlumok.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 16.09.2000
  • Článek zařazen do: Turistika - táboření
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 7307 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8369 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha