Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Vojtěch je úterý 23.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Dotační politika MŠMT ČR na rok 2001

13. 9. se konal seminář s pracovníky MŠMT ČR a IDM ohledně dotací sdružení dětí a mládeže pro rok 2001. Program byl vyhlášen už někdy v průběhu prázdnin, vysvětlující detaily k němu se dozvěděli zástupci občanských sdružení právě na tomto semináři.

     Srovnáme-li vyhlášené programy na rok 2000 a 2001, jsou v nich poměrně malé rozdíly, přesto však v některých oblastech dosti významné. Zatím co přechod z roku 1999 na rok 2000 byl velmi výrazný, programy na rok 2001 už jsou propracovanější, protože vychází ze zkušeností z roku 2000.
     Zásadní rozdíl je v členění sdružení. Ty se opět dělí do třech skupin. První tvoří celorepubliková sdružení, kde se kritéria vůbec nezměnila. Podmínkou zůstává, aby sdružení působilo ve 4 krajích a minimálně v 20 okresech, přičemž se pražský obvod považuje za jeden okres. V každém započítávaném okresem musí mít členská základna nejméně 20 členů do 26 let pravidelně pracujících v základních článcích. Minimální členská základna je 1000 členů.
     Druhou kategorii tvoří regionální sdružení. Zde zůstává požadavek působnosti ve dvou okresech, přičemž v každém musí být alespoň 20 individuálních členů do 26 let, z nichž 70% jsou děti a mládež do 26 let pravidelně pracujícíc v základních článcích. Celková minimální hranice členské základny je 80 členů. Oproti letošním roku, kdy bylo 100 členů, je zde tedy snížení o 20 členů.
     Třetí kategorií jsou místní sdružení, která jsou opět zahrnuta do řádné dotační politiky. Sem patří sdružení, která mají alespoň 20 individuálních členů, z čehož 70% jsou děti a mládež pravidelně pracující ve sdružení.
     Další změnou je, že nebyly vyhlášeny přímé dotace. Ty byly v roce 2000 určeny především místním sdružení, protože ty jsou letos zahrnuty do řádné části programu a tak ztratily smysl.
     Kritéria dotací se výrazně zjednodušily. Prakticky hlavním kritériem je, že dotace smí pokrývat náklady projektu maximálně ze 70%.
     Program Sdružení se dále dělí na podporu ústředí a podporu přímé práce. To bylo i v roce 2000. Rozpočet ústředí musí obsahovat provozní náklady ústředí, náklady na údržbu MTZ neinvestičního charakteru a nákup materiálu pro ústředí sružení, náklady na propagaci ústředí (max. 1%) a pro celorepubliková sdružení a střešní sdružení (ČRDM, Kruh, Asociace informačních center mládeže) též mzdy bez odvodů. Patří sem i celorepublikové akce pořádané ústředím.
     Podpora přímé práce zahrnuje provozní náklady a vybavení nižších článků, kam patří provozní náklady a nájmy nižších a základních článků a údržba a nákup materiálu pro tyto články. Dále sem patří volnočasové aktivity. Zde je finanční příspěvek určen na činnost s organizovanými i neorganizovanými dětmi a mládeží a lze jej použít na podporu nadaných jedinců, ale i na podchycení zájmu dětí a mládeže formou příležitostných, krátkodobých či dlouhodobých akcí. U krátkodobých akcí, které trvají od 2 do 6 dnů, lze poskytnout dotaci 50,-- Kč na osobu a den, v případě znevýhodněných dětí až 150,-- Kč na dítě a den. U akcí jednodenních může dotace činit maximálně 50% nezbytných nákladů. U vícedenních akcí je nutno mít uložen jmenný seznam účastníků, včetně rodného čísla a bydliště, ve sdružení. Čerpání dotace je podmíněno účastí min. 70% osob do 26 let z celkového počtu zúčastněných. Za krátkdobé akce se považují i příměstské tábory, patří sem i mimovíkendové pravidelné schůzky. U dlouhodobých akcí se dotace může poskytnout nejvýše do 70% nezbytných nákladů. Pro dlouhodobé akce a krátkodobé jednodenní akce, tedy není stanovem limit na osobu a den.
     Nejvíce změn je v táborové činnosti. Ze 100% je možno z dotace hradit nájemné za pozemek (předpokládám, že i poplatek za ubytování, je-li tábor v ubytovně), nákup potravin, tábornických a sportovních potřeb, neinvestiční materiál k údržbě a obnově základny a na úhradu nákladů dopravy účastníků táborů. Musí ale být splněny podmínky, že tábora se účastní děti, které jsou občany ČR nebo děti běženců z utečeneckých táborů do 18 let, tábor se koná na území ČR, provozovatelem je žádající občanské sdružení nebo jeho základní článek a použitá dotace nepřesáhne 70% celkových nákladů tábora. Není tedy již stanoven limit na osobu a den. Faktury za uvedené položky musí být k dispozici kontrolním orgánům na ústředí sdružení. U znevýhodněných dětí může být příspěvek na tábory upraven s přihlédnutím k požadavkům sdružení, které budou posouzeny ve schvalovacím řízení. Délka táborů je od 7 do 21 dnů. V případě účasti dětí z dětských domovů je nutný souhlas dětského domova s účastí dětí na táboře.
     Dotaci nelze použít na příměstské tábory. Dále je požadováno, aby hlavní vedoucí dotovaného tábora měl kvalifikaci buď SŠ, VOŠ nebo VŠ pedagogického směru nebo pedagogické minimum na příslušné škole a nebo aby absolvoval kurz přípravy občanským sdružením nebo jinou akreditovanou organizací. Doklady o této kvalifikaci musí mít v průběhu tábora u sebe.
     Další kapitolou je příprava vedoucích. Zde se kritéria nezměnila, jsou 100,-- Kč na osobu a den pro základní výchovu a 200,-- Kč na osobu a den za odbornou výchovu. Spodní věková hranice je 14 let a absolventi odborné výchovy musí obdržet písemné osvědčení o abslolvování školení. Zde lze též přispět do 70% nákladů na zpracování, tisk a dostribuci učebních textů základní a odborné výchovy nebo příruček vedoucího. Žádost je nutno doložit obsahem nebo návrhem tiskoviny a jeden výtisk je, stejně jako dříve, součástí vyúčtování. Při tom dotaci nelze použít na vzdělávání v oblastech, které nesouvicí s hlavní činností uvedenou ve stanovách a posláním občanského sdružení.
     Informační systém mládeže je další oblast. Zde se podávají projekty prostřednictvím Asociace ICM. V každém případě požadavky na podporu jsou natolik náročné, že menší sdružení nemá šanci je splnit. Zájemcům poskytne informace zmíněná asociace, proto nebudu tuto oblast dále rozvádět.
     Dalšími kapitolami jsou Investice, které se podávají na rok 2002 a Program Zahraničí, který se téměř nezměnil oproti předchozím letům.Bohužel se vyžaduje každoročně doložit notářsky ověřené stanovy a IČO, což je dost velká finanční zátěž.
     Další změna je v definování znevýhodněné mládeže. Patří sem děti a mládež v ochranné a ústavní péči (tedy např. děti z dětských domovů), držitelé průkazu ZTP a ZTP-P, děti chronicky nemocné (nutno doložit lékařským potvrzením) a děti a mládež běženců (z utečeneckých táborů). Nepatří sem tedy už rómské děti, ale komise může projekt pro ně dle vlastní úvahy zvýhodnit.
     Projekty je nutno podat do 6. října 2000 na Institut dětí a mládeže, Sámova 3, 101 00 Praha 10, kde vám též poskytnou podrobné informace. Ty je možno získat i na telefonu 02/71 74 58 66. Žádost se předkládá ve dvojím vyhotovení pouze prostřednictvím ústředí občanského sdružení. Každá žádost je členěná podle organizační struktury sdružení a podle plánovaných činností..     
     Trendem roku 2002 by už mělo být to, že přes MŠMT ČR budou dotovány pouze střešní sdružení a celorepublikové. Regionální a místní by měly spadat do působnosti vyšších územněsprávních celků.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 16.09.2000
  • Článek zařazen do: Finance
  • Počet komentářů ke článku: 1
  • Článek si přečetlo 3216 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha