Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marcela je sobota 20.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Kluci a holky pohromadě nebo zvlášť

Jaké oddíly jsou lepší - klučičí a holčičí a nebo smíšené? Stejně se můžeme i ptát, jestli je lepší věkově prostupný oddíl nebo ne. Lze na to odpovědět nebo je to individuelní? Shodnou se vedoucí na jednom názoru? Jak to tedy vlastně je?

     Chcete-li znám můj názor na smíšené či oddělené doddíly, tak odpovím, že je to individální. Každé má své pro i své proti a dost to také záleží na věku dětí. Obdobná situace je i s věkovou prostupností. I ta má své výhody i nevýhody. Faktorů, které tu hrají nemalou roli, je poměrně dost.
     Děti procházejí vývojem a mají období, kdy kluci nevyhledávají holky a holky nevyhledávají kluky. To se pak posléze mění s přicházející pubertou. U věkově jednotného oddílu bude tedy jedním z kritérií právě věk dětí. Mladší děti jsou raději odděleně. Ale už někdy kolem desátého roku začínají vyhledávat společnost druhého pohlaví. Druhým faktorem, který tu je, je poměrně velká rozdílnost zájmů. Kluci hrají radši tvrdší úpolové hry, které pro děvčata moc nejsou. Na druhé straně je pak chudák děvče s klučičí povahou, protože to se mezi děvčaty moc nevyřádí a do klučičího oddílu chodit nemůže.
     Teď se podívejme na věkovou prostupnost. Pro děti v rozmezí 1 až 2 let připravíme program snadněji, protože tyto děti mají zhruba stejné zájmy a jsou přibližně i stejně vývojově vyspělé. To je tedy výhodou věkově neprostupného oddílu. Ve věkově prostupném oddílu musíme program vymýšlet tak, aby zaujal všechny - tedy nejmladšího i nejstaršího a hlavně, aby se každý i uplatnil. Příprava programu je tedy těžší. Výhodou ale zase je, že oddíl po určité době nezanikne, sám se průběžně obnovuje a vlastně si vychováváme pomocníky a pozdější nástupce.
     Sami tedy vidíte, že záleží na záměru vedoucího, který takový oddíl zakládá. Je-li to student, kterého čekají 4 až 5 let studíjí ve městě a pak se vrátí zpět domů, bude pro něj lepší oddíl věkově neprostupný. Udělá si nábor někde ve 3. nebo 4. třídě a po ukončení studií oddíl prostě rozpustí. Pokud ale bere vedoucí oddíl jako věc dlouhodobou, mohu mu doporučit oddíl věkově prostupný. Ten má šanci ho případně i přežít.
     Teď ale jak skloubit věkovou prostupnost s koedukovaností. Asi tu nejlépe pomohou družiny. Ty mohou tento problém vyřešit. Pak jde o to, jak sestavit družiny, jestli věkově prostupné a nebo ne. Jedno z řešení je udělat družiny z mladších dětí do 10 let a rozdělit je zvlášť na kluky a zvlášť na holky. Starší děti pak rozdělit samostatně do družin a nechat jim na výběr, zda chtějí klučičí družinu, holčičí či smíšenou. Těmi dvěma věkovými kategoriemi se trochu blížíme skautskému pojetí (vlčata a světlušky versus skauti a skautky). Tento družinový princip má tu výhodu, že v některých činnostech můžeme udělat program společný a v některých oddělený.
     Kapitolou sama pro sebe jsou táborové oddíly. I tady je otázka, zda věkově jednolité oddíly a koedukované nebo ne. Někde mají mladší kluky, starší kluky, mladší holky a starší holky a někde mají třeba čtyři oddíly "promixované". V případě "promixovaných" oddílů pak mohou tyto spolu i soutěžit a být současně soutěžními družstvy. Nikde ale není řečeno, že oddíl musí být totožný ze šoutěžním družstvem. Rozdělení dětí do oddílů podle věku a zájmů bývá výhodou a usnadní to práci vedoucímu, který oddíl vede. Vedoucí jsou amatéři a tím pádem dost vedoucích to umí lépe s určitou věkovou skupinou a jiné skupiny jim naopak dělají problémy.
     Toto téma je téma široké a dalo by se o něm diskutovat dost dlouho. Vést ale příliš dlouhé diskuse v obecné rovině by asi nemělo cenu, neboť, jak jsem již řekl v úvodu, je to věc hodně individuální, která závisí na hodně objektivních a subjektivních faktorech.

  • Autor: Fabián Václav
  • Datum publikace: 30.08.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 2999 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha