Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Soňa je čtvrtek 28.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Česká rada dětí a mládeže

Jaké je poslání střešních organizací? Co by měly pro svoje členská sdružení dělat? Jak to plní ČRDM a proč je SKSK ČR právě v ČRDM. Nad tím vším se teď chci zamyslet.

     Existenci dvou střešních organizací už nastínil Galén v článku DUO "střešních" bude možné. Proto nebudu ani tolik srovnávat ČRDM s Kruhem, i když v některých místech se tomu jistě nevyhnu. Popíšu celou situaci hlavně ve vztahu k Sdružení klubů správných kamarádů ČR. Začnu tedy od poslední položené otázky, proč je SKSK ČR v ČRDM a ne v Kruhu. Důvodů je nělolik. První je ten, že Kruh nás nikdy neoslovil nabídkou, abychom do něj vstoupili, přestože vznikl o několik let dříve, než ČRDM. ČRDM měla lepší kampaň a hned po jejím vzniku, jsme věděli o její existenci. Dá se říct, že o tom, že vzniká, jsem věděl už přímo v době, kdy vznikala. Své cíle deklarovala zcela jasně, takže jsem věděli, co nám může nabídnout.
     Další neméně důležitou skutečností jsou stanovy Kruhu. Ty jednoznačně určují, že členem kruhu se může stát občanské sdružení dětí a mládeže, které má nejméně 500 individuelních členů. Tím je vše jednoznačně řečeno, protože SKSK ČR nemá ani polovinu členů z požadavoného počtu.
     ČRDM vznikla jako jakási konkurence Kruhu. Byla založena zástupci sdružení, které nebyla v Kruhu a do kruhu nechtěly ani vstoupit. Zpočátku možná byly nějaké neshody, které však (aspoň doufám) postupně utichají. O Kruhu je víc slyšet, což svědčí o tom, že ho existence ČRDM přinutila zintenzívnit svoji činnost.
     ČRDM má ve svém vedení schopné manažéry, kteří dokáží hájit zájmy všech sdružení dětí a mládeže a lobovat za tyto zájmy na vlivných místech - vláda, parlament a senát. Dokáží upozorňovat i na souvislosti, které si třeba ani klaždý neuvědomuje. Mezi to patří i ta skutečnost, že kolem 20% z dotací, které dětská sdružení obdrží na státních dotacích, zase vrátí zpět do státního rozpočtu ve formě DPH. Dokáží upozorňovat na skutečnosti, že práce s dětmi a mládeží je tou nejlepší prevencí proti všem škodlivým vlivům mezi dětmi a mládeží, mezi které patří kouření, alkoholismus, drogy, šikana, vandalismus, kriminalita, rasismus apod. Ne nadarmo se říká "dítě, které si hraje, nezlobí".
     Velmi dobrou úroveň má i zpravodaj ČRDM Archa. Jeho situace je poněkud těžká, neboť je určen jak pro zástupce sdružení, tak i pro politiky na nejrůznějších úrovních. Je plný podnětů a myšlenek z činnosti dětských sdružení, což může metodicky pomoct přímo sdružením a je to současně přehlídkou toho, co se pro děti dělá, pro politiky.
     ČRDM dokáže též velmi dobře organizovat akce. Jednou z nich je například Bambiriáda. Její počátek byl před 5 lety na Výstavišti v Praze. Pořadatelem bylo Národní informační centrum mládeže. Spokojeni jsme byli, byla to dobrá prezentace. Je jasné, že v 1. ročníku byly i nedostatky. Konal se druhý ročník, opět na Výstavišti. Po něm jsem pociťovali jakousi únavu a začali jsme se přiklánět k názoru, konat takovéto akce ob rok. Důvod byla i velká finanční náročnost, protože expozice byla sice zdarma, ale ostatní náklady jsme si hradili sami.
     Zpestřením byl 3. ročník, který se konal na Pražském hradě pod názvem Hrad patří dětem. Byla to vítaná změna. Od 4. ročníku převzala pořadatelství ČRDM, akce se přesunula na Střelecký a Dětský ostrov (tedy do centra Prahy, ale do přírodních podmínek) a byla i výrazně finančně lepší. Expozice zůstaly zdarma, ale navíc se proplácely i náklady za přípravu expozice. Ne sice v plné výši, ale i těch 70% bylo přínosem. Tato akce s dalšími novými nápady proběhla i letos.
     Jako malé sdružení sice zdánlivě máme nepatrnou část hlasu, ale rozhodně si nepřipadáme v ČRDM utiskovaní. Máme své zastoupení v Arše a to si myslím, že je možnost pro každé z členských sdružení, jejím prostřednictvím se prosadit nejenom v ČRDM, ale hlavně v podvědomí veřejnosti.
     Závěrem ještě pár skutečností o ČRDM. Založena byla 7. 7. 1998, 1. valné shromáždění se konalo 15. 10. 1998. K dnešnímu dni má 25 řádných členů a 2 mimořádné členy. Od roku 1999 vydává časopis Archa, jehož čísla jsou od roku 2000 i v epodobě ke stažení z Internetu.
     Stanovy ČRDM zakotvují kolektivní členství. Na valném shromáždění má každé sdružení na dovršených 5000 členů 1 zástupce. Menší sdružení jsou sdružena v komorách, které mají každá hlas. Výkonným orgánem ČRDM je představenstvo. Nejméně jednou za 3 roky se schází kongres, kde má každé sdružení 1 hlas (bez ohledu na velikost). V jeho pravomoci je volit revizní komisi a bere na vědomí zprávy a přijímá doporučení.
     ČRDM nám zajišťuje potřebnou informovanost a proto jsme v ní spokojeni. Rozhodně je pro nás přínosem a snahy o vměšování se do vnitřních záležitostí jednotlivých sdružení rozhodně nepociťujeme. Domnívám se, že toto ohrožení nehrozí ani v budoucnosti a srovnávání s Národní fronmtou, které jsem už párkrát zaslech, považuji za přinejmenším neopodstatněné.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 26.08.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3452 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha