Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marcela je sobota 20.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

SKSK ČR

Sdružení klubů správných kamarádů ČR je sdružení, které sdružuje malé dětské kluby, v kterých si svoji činnost řídíme sami. Činnost je tam pro nás zajímavější, protože většina klubů jsou bývalé party.

     O Sdružení klubů správných kamarádů ČR (SKSK ČR) jsem se dozvěděl před čtyřmi roky. Byli jsme v té době parta, která se většinou nudila. Do blízké vesnice se přestěhoval Mlsoun, který si nás všiml a ukázal nám pár her, které nás zaujaly. Pak nám nabídl možnost, že by jsme si mohli v rámci SKSK ČR založit svůj klub.V té době, už v našem okolí fungovaly takové kluby tři - Bobři, Medvědi a Zálesáci. Protože naše parta byla veliká, založili jsme klubů víc. Zpočátku to vypadalo, že to bude problém, protože každý klub musí mít v SKSK ČR svého patrona, který je starší 18 let a který za činnost klubu zodpovídá. Nakonec to dopadlo dobře díky obětavosti Mlsouna a Lukáše, kteří patronovali každý více klubů.
     Naše kluby byly v jednom středisku Tuláci. Hned jsme si vymysleli svoji meziklubovou soutěž a začali jsem spolupracovat. Původní mezivesnická řevnivost klubů ze sousedních vesnic zmizela. Rvačky tak nahradily sportovní soutěže. Ve víceboji jsme vymysleli hned 15 disciplín. Když k tomu přibyly víkendové akce, tak už ani na nudu nebo války nezbyl čas. Akce jsme si pro sebe připravovali sami, takže se velitelé jednotlivých klubů skamarádili. Patroni nám ve víceboji pomáhají jenom v některých disciplínách, třeba uzlování má na starost Mlsoun.U náročnějších disciplin, jako je střelba ze vzduchovky, plávání a podobně, pomáhají patroni, kteří dbají na naši bezpečnost.
     Protože naši patroni jsou členy 1. střediska Bratrstvo, spolupracujeme s tímto střediskem. V něm naši patroni před pár lety, když byli v našem věku, dělali to, co děláme teď ve svých klubech my. Bratrstvo se omladilo o nové mladé kluby, které se zapojily do víceboje. Zatím co v Tulácích jsou kluby z okresu Praha - západ, v Bratrstvu jsou pražáci.
     SKSK ČR má středisek víc, i když letos některé z nich ukončily svoji činnost, tak zase nové vznikají. 5. a 6. středisko dělají akce pro děti z dětských domovů a jsou v nich i kluby, jejichž členové jsou v dětských domovech. Ústředí pořádá pro děti z dětských domovů celorepublikové akce. Loni to byl turnaj v malé kopané Kamarád Cup 1999 a letos turnaj ve stolním tenisu Grand Prix Kamarád 2000, z něhož jste si mohli v eKamarádovi již přečíst reportáž, který bude vrcholit finálem na podzim.
     Pokud se podíváte na www stránky SKSK ČR, tak tam najdete nejenom výroční zprávy za několik posledních let, ale i internetovskou podobu časopisu Kamarád, které SKSK ČR vydává už sedmým rokem. Na Internetu je Kamarád umísťován od loňského roku.
     Naše střediska si vydávají i svůj časopis Tulácký Bratříček. Ten měl původně papírovou podobu, nakonec vznikl i v internetovské podobě. V té je toho méně než v té papírové, ale jsou tam věci, které mohou zajímat i nečleny našeho sdružení. Internetovská verze vychází průběžně, zatím co papírová zhruba jednou měsíčně. Do ní jsou nové články z internetovské verze přebírány.
     Na našem sdružení se nám líbí to, že si můžeme svoji činnost organizovat sami a patroni nám jenom pomáhají a nic nám nevnucují. Na naše schůzky chodí jako hosté, občas nás něco naučí a hlavně spolupracují na výletech a táborech, kde je jejich podíl větší. To je pochopitelné z důvodu, že za nás zodpovídají.
     Myslím si, že naše sdružení hodně z nás pomohlo, protože někteří z nás dělali v partách z nudy věci, které byly docela škodlivé. Po vstupu klubů toho nechali a naopak se snažíme všichni pomáhat. K tomu nás také zavazuje to, že většina z nás jsou nositelé Březových lístků, kteří už žádné lumpárny dělat nemůžou.

  • Autor: Fulek Miloslav - Zorro
  • Datum publikace: 23.08.2000
  • Článek zařazen do: Volný čas
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 2892 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0039 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha